Większa wydajność i zdrowotność krów, mniejsze zużycie słomy z jednoczesnym zachowaniem właściwiej struktury TMR-u to tylko niektóre korzyści jakie zaobserwowali Przedstawiciele gospodarstw hodowlanych, w których testowano sieczkarnie CLAAS JAGUAR z technologią SHREDLAGE®. Zbiory kukurydzy odbyły się z użyciem sieczkarni samojezdnej CLAAS Jaguar 960 jesienią 2020.
SHREDLAGE® to szeroko stosowana w USA metoda kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę. Kukurydza jest cięta na duże frakcje o długości od 26 do 30 milimetrów. „Firma CLAAS nabyła tę chronioną patentami technologię. Podobnie jak znane walce z zębami o profilu piły Corncracker SHREDLAGE,które teraz powstają w CLAAS Industrietechnik w Paderborn” – mówi Sebastian Małecki, ekspert CLAAS Polska – „Teraz wspólnie z naszymi partnerami testujemy jej wydajność i zastosowanie” – dodaje.
Więcej mleka
Już pierwsze testy nowej technologii przeprowadzone 2012 przez Uniwersytet Wisconsin w USA wykazały, że SHREDLAGE® znacznie zwiększa efekt strukturalny kiszonki kukurydzianej w żwaczu krowy, a jednocześnie poprawia dostępność skrobi zawartej we wszystkich częściach rośliny. „Mimo tego, że cięcie kiszonki jest dłuższe to pasza jest bardzo dobrze pobierana” – mówić Jacek Rafalski, ze Stadniny Koni „Nowe Jankowice” – „Efektem tego jest w naszym przypadku zwiększenie wydajności krów o 1,4l oraz poprawienie ich zdrowotności” – dodaje. Przyjazna dla krowich żołądków struktura kiszonki dodatkowo poprawia stan zdrowia zwierząt.
Mniej słomy
Jednym z aspektów podkreślanych przez wszystkich testujących hodowców była redukcja ilości słomy w TMR nawet o połowę. Jak wskazuje Małgorzata Lisiecka z GR Tadeusz Lisiecki – „Pomimo zmniejszenia ilości słomy strukturę mieszanki i pobranie suchej masy oceniam bardzo na plus. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na udział procentowy tłuszczu 3,8 i białka 3,5”. Kwestie związane ze zużyciem słomy oraz jakością TMR zauważa także Katarzyna Trochowska ze Stadniny Koni Prudnik, która posiada obecnie około 700 krów mlecznych – „O połowę zmniejszyliśmy zużycie słomy na farmie, a mimo to tłuszcz w mleku utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie”. Zmniejszenie dawek słomy w kiszonce przekłada się także na aspekt ekonomiczny. „Dodatkowy zbiór słomy to dodatkowe nakłady pracy i wydatki – mówi Jacek Rafalski.
Zdrowie i zadowolenie zwierząt
„Poprawienie jakości rozdrobnienia ziarna wpływa na to, że nasze zwierzęta lepiej wykorzystują pobrany w trakcie skarmiania TMR.” – wymienia zalety Shredlage Katarzyna Trochowska. Intensywne rozgniatanie materiału wielokrotnie zwiększa powierzchnię sieczki, co umożliwia znacznie lepszą fermentację bakteryjną w trakcie zakiszania, a przede wszystkim podczas trawienia w żwaczu krowy. Bardzo duże roztarcie ziarna zwiększa ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która stanowi źródło energii. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna łodyg. Ma ona na celu zapewnienia silniejszego efektu rozwarstwienia strukturalnego kiszonki, a tym samym lepsze przeżuwanie.
SHREDLAGE® to względnie nowa koncepcja żywienia zwierząt wywodząca się z Ameryki Północnej. Jednak już po okresie kilkumiesięcznych testów wielu hodowców rozważa przejście na tę technologię.
Pełne opinie Przedstawicieli gospodarstw są dostępne pod poniższymi linkami:
Opinia Pana Jacka Rafalskiego ze Stadniny koni Nowe Jankowice
Opinia Pani Małgorzaty Lisieckiej z Gospodarstwa Państwa Lisieckich
Opinia Pani Katarzyny Trochowskiej ze Stadniny koni Prudnik